A dél-alföldi kisvárosban hamarosan testvérvárosi találkozót rendeznek, amelynek kiemelt témája a migráció. Az eseménysorozat – nem véletlenül – egy olyan településen kerül megrendezésre, amely a magyar-román-szerb hármashatár menti fekvésének köszönhetőn valóságos, közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik.

A 2015-ben súlyosbodott globális migrációs válság kezelése az Európai Unió eddigi történetének egyik legnagyobb kihívását jelenti, de vajon hogyan élik meg mindezt azok, akik közvetlenül szembesülnek az áradattal és annak minden járulékos következményével? Milyen módon lehet felkészíteni a helyi polgárokat és szervezeteket a váratlan, ugyanakkor emberséges beavatkozást kívánó krízishelyzetekre?

Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ Mórahalmon a 2016. július 15-én megrendezésre kerülő találkozón. Nógrádi Zoltán polgármester, mint házigazda az önkéntesség fontosságáról tart előadást a migrációs krízishelyzetekben. A testvértelepülések delegációk mellett előadást tart többek Dr. Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának igazgatója; Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke; Kékesi Márk a Migráns Szolidaritás Csoport Szeged szóvivője; Serfőző Levente oktatási püspöki helynök a Szeged-Csanádi Egyházmegyétől és természetesen a témában szintén közvetlenül érintett települések polgármesterei közül Borbásné Márki Márta Röszkéről, valamint Toroczkai László Ásotthalomról.

A résztvevők a workshop második felében helyszíni látogatást tesznek a Röszke Autópálya Határátkelőhely ideiglenes biztonsági határzáron és megtekintik a röszkei tranzitzóna területét.

Az Európa a polgárokért program támogatásával megvalósuló testvérvárosi találkozó fő célja, hogy a migráció helyi kihívásaihoz kapcsolódó témákban viták, tapasztalat-cserék lefolytatására kerüljön sor. Az esemény minden érdeklődő számára nyitott, a workshop részteltes programja a www.towntwinning.morahalom.hu oldalon elérhető.